Dioxidul de carbon este cel mai detestat compus chimic, din cauza asocierii cu incalzirea globala. Insa doi profesori americani sustin contrariul, fiind de parere ca o cantitate mare de CO2 in atmosfera este benefica, avand in vedere ca ar putea ajuta la cresterea productivitatii in agricultura.
Harrison H. Schmitt care preda la Universitatea din Wisconsin-Madison si William Happer de la Universitatea din Princeton evidentiaza faptul ca multe studii au demonstrat ca exista o legatura mica intre concentratia de CO2 din atmosfera si incalzirea globala.
In schimb, ei sustin ca acest fenomen este determinat intr-o mai mare masura cu activitatea Soarelui si cu circulatia apei in natura.
Profesorii au evidentiat, intr-un interviu acordat Wall Street Journal, faptul ca nu exista o dovada clara ca aceasta substanta a cauzat schimbari climatice.
Cei doi amintesc ca nivelul de dioxid de carbon din atmosfera terestra se apropie de 400 de parti per milion (ppm) in prezent, insa este mult mai scazut decat cel intalnit in urma cu 65 milioane de ani, cand depasea chiar 3.000 ppm.
Pentru plante si animale, mai mult CO2 in aer ar putea reprezenta un avantaj. In plus, agricultorii deja maresc in mod artificial cantitatea din aceasta substanta in sere, pana la 1.000 ppm, pentru a imbunatati calitatea culturilor.
Unul dintre lucurile bune aduse de o concetratie mai mare din aceasta substanta este faptul ca impiedica procesul de transpiratie al plantei, prin care se pierde o importanta cantitate de apa absorbita din pamant, astfel ca ele pot rezista mai bine in conditii de umiditate scazuta.
De fapt, asa cum sustin profesorii, culturile au fost mai putin afectate de seceta din ultimii ani decat cea din perioada 1930-1940, cand atmosfera continea mai putin dioxid de carbon.
"Stim cu totii ca ni