Construita intre anii 1872-1894, dupa cum ne indica placuta de la intrare, Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Braila, al carei patron este si Sfanta Cuvioasa Parascheva, este monument istoric. In acest loc incarcat de istorie, a doua duminica de dupa Pasti, Duminica Tomii, dupa slujba, a avut loc un concert de muzica religioasa.
Concertul a fost sustinut de Corala Feminina "Camerata" a Centrului de Creatie Judetean Braila, dirijor prof. Moise Paraschiva. Intr-o tinuta eleganta si decenta, membrele corului au interpretat in acest loc incarcat de spiritualitate mai multe cantece religioase. Dintre acestea mentionez: "Miluieste-ma Domnezeule" de Gh. Cucu si "Oratoriu" de Gh.V. Mandicevschi.
Atat preotul cat si enoriasii prezenti la slujba si-au unit glasurile cu cele ale corului cand au interpretat ultima piesa a recitalului: "Hristos a inviat!". A fost creata o atmosfera greu de descris in cuvinte, trebuia sa fii de fata sa o traiesti.
Pot sa va spun ce am simtit eu: o stare de liniste, de pace, de inaltare. Spatiul in care se desfasura, muzica aleasa cu grija si adecvata momentului, tinuta si interpretarea extraordinara a membrelor corului au creat un tot unitar care as fi vrut sa dureze la nesfarsit, e senzatia aceea ca ai dori sa opresti timpul, sa pastrezi clipa si sa nu-i dai drumul.
La finalul concertului, cu greu am reusit sa inving modestia si admiratorii dnei profesoare Moise Paraschiva, dirijorul corului si sa-i smulg cateva cuvinte. Doamna Moise Paraschiva lucreaza cu corul de peste 15 ani, dupa cum mi-a declarat. Corul are un repertoriu bogat si variat atat piese cu caracter religios cat si piese laice.
Membrele corului au participat la diverse actiuni culturale in orasul si judetul Braila dar si in tara. Prestatia corului a fost apreciata nu numai de public ci si de juriile de s