Disputa teritoriala dintre China si Japonia a vizat, pana in prezent, insula Senkaku, aflata sub administraie nipona, dar revendicata de Beijing. Iata insa ca problema arhipelagului Okinawa este strecurata subtil in acest conflict.
Cotidianul poporului, organul oficial de presa al partidului comunist chinez, a publicat zilele trecute un articol semnat de doi cercetatori ai Academiei de stiinte sociale, ce indeamna la o „reconsiderare a nerezolvatei problemei Ryukyu”. Este vorba de un lant de insule apartinind prefecturii Okinawa si care se intinde ca un arc in sudul arhipelagului. China este de parare ca retrocedarea acestor teritorii Japoniei de catre americani in 1972 a inclus in mod arbitrar Senkaku (cunoscuta in China drept Diaoyu). Prin urmare, afirma Beijing, aceste insule revin Taiwanului.
Solicitat sa comenteze situatia creata, Hua Chunying, purtator de cuvant al ministerului chinez de externe, a declarat: „Cercetatorii chinezi au studiat indelung istoria Okianawei si a Ryukyu... Dar Diaoyu face parte integranta din teritoriul chinez si nu a intrat niciodata in componenta Ryukyu”, a explicat diplomatul chinez. In acest context, Li Guoqiang, unul dintre autorii articolului din Cotidianul poporului, a tinut sa precizeze ca „nu este absolut necesar sa se afirme ca Ryukyu apartine Chinei sau ca Ryukyu trebuie sa revina Chinei”.
Pe de alta parte insa, mentionarea, in scop tactic, a Okinawei in dosarul Senkaku/Diaoyu, nu face decat sa sporeasca starea de ingrijorare. „Subiectul este pilotat de esaloanele superioare ale puterii? Problema este ca ideea isi va croi drum in spiritul populatiei chineze, usor de manipulat”, nota un expert occidental.
In editorialul din 10 mai, Global Times, cotidian nationalist de mare tiraj din China, scria despre Ryukyu ca oferind Chinei „un levier”. Daca „antagonismul” cu Japonia persista, China ar trebui