New York Times şi Revolutionary Worker publicau cu ani în urmă lucruri neştiute despre liderul budist Dalai Lama. Unele dezvăluiri spuneau că a fost agent plătit al serviciilor secrete americane, el primind anual un cec anual de 186.000 de dolari.
În 1956, comisarii Chinei comuniste anexau teritoriile tibetane Kham şi Amdo. Ei au cerut apoi tribului Khampas din Tibet să îşi predea armele. Tribul Khampas a rezistat şi a solicitat apoi ajutorul CIA, prin intermediul fratelui mai mare al lui Dalai Lama, Gyalo Thondrup, care a “lucrat” pe ascuns: „Era o treabă murdară", susţine liderul budist în prezent, de câte ori este întrebat despre această “poveste”.
Antrenamente secrete
Pe lângă dezvăluirile din New York Times şi Revolutionary Worker, alte publicaţii au arătat, de-a lungul timpului, că s-a dorit “racolarea” lui. În 1958, Dalai Lama era un tânăr suveran gata să îşi piardă regatul. Comuniştii chinezi erau “pe aproape”, iar el trebuia să se refugieze de urgenţă în India. Luptătorii pentru libertatea Tibetului se băteau deja cu chinezii şi erau în permanent contact cu CIA. La început, Dalai Lama a ezitat să coopereze cu CIA, deşi spionii şi călugării împărţeau acelaşi ţel: înfrângerea Chinei comuniste.
Dalai Lama a încearcat să se justifice în faţa acuzaţiilor presei americane de scandal: “Pe atunci impresia era că, imediat ce ajung în India, va veni un sprijin consistent din partea Statelor Unite", a declarat liderul budist la un moment dat în „Newsweek". Unii dintre luptătorii din gherila tibetană au amintit, de-a lungul vremii, de antrenamentele secrete din Colorado, ghidate de americani, şi cum operaţiunile lor au înregistrat mai multe lovituri spectaculoase, printre care dezvăluirea pregătirilor Chinei de a construi arma atomică.
Dalai Lama a încercat să calmeze spiritele: “Ajutorul Statelor Unite a fost foarte, foarte limitat