Bancile au ajuns adevarate muzee, putini fiind cei care mai au curajul sa le treaca pragul. Nu ca n-ar vrea sa imprumute bani, insa bancherii au ajuns sa practice cele mai mari dobanzi la credite din UE si, in plus, sa strambe din nas la orice act ii duci pentru finantare.
Cum de le atat de bine merg afacerile, chiar si in lipsa de clienti noi? E simplu. Mare parte din banci castiga foarte bine din afacerile cu statul, imprumutand Guvernul pe banda rulanta. Niciun risc, profit garantat.
In plus, traiesc din dobanzile uriase percepute clientilor care s-au imprumutat in anii de expansiune a creditelor.
In rest, nu prea se mai complica cu finantarea business-ului, iar de creditele ipotecare sau de retail noi nici nu mai vor sa auda, atata timp cat au probleme uriase cu rau-platnicii.
Datele statistice arata ca bancherii au transferat aproape toate efectele crizei pe spatele clientilor. Dincolo de disponibilizarile de ochii lumii, multi angajati fiind de fapt trecuti pe alte firme, si de inchiderea unor unitati de cartier, bancherii au recurs la cea mai simpla metoda "anti-criza" aflata la indemana – au umblat la marja de dobanda.
La depozite, bancherii au scazut dobanzile in martie, cu un punct procentual in medie fata de anul trecut, la 5,1%. In luna aprilie, conform Index-ului DAE FinZoom, aceasta ar fi chiar chiar mai mica, de 4,83% cu 0,84 pp sub niveul din urma cu un an (5,67%).
La creditele noi, in schimb, au mentinut-o peste pragul de 10%, chiar pana la 16%, in cazul creditelor de nevoi personale fara garantii. Indexul FinZoom situeaza dobanda la creditele de consum in lei la 15,22% cu 1,73 pp mai scazuta comparativ cu luna aprilie 2012 (16,95%).
Din marja de dobanda si urmare a externalizarii creditelor cu probleme, bancherii au reusit astfel, in premiera, sa revina cu picioarele pe pamant