Mii de oameni au ieşit în oraş pentru a vedea defilând călare cele şapte grupuri de juni, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, pe care i-au primit cu aplauze. Intrarea Junilor în Piaţa Sfatului a fost salutată cu salve de tun, de la Turnul Alb.
Parada Junilor călare a scos pe străzile din centrul Braşovului mii de oameni, azi dimineaţă, în Duminica Tomii. Defilarea a început din Piaţa Prundului. Aici, cetele s-au aşezat în ordinea în care vor defila şi în faţa Troiţei, au cântat „Hristos a înviat!”. Îmbrăcaţi în veşmintele lor tradiţionale, zeci de juni, din cele şapte grupuri, au coborât apoi în Cetate, salutând mulţimea de oameni cu „Hristos a Înviat”. În fruntea grupurilor s-au aflşat Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Curcanii, Dorobanţii, Braşovechenii, Roşiorii şi Albiorii, fiecare grup cu costume tradiţionale specifice, cu steag propriu, purtând căciuli în funcţie de denumirea grupului.
„Costumul meu este format din laibăr, şpenţer, cămaşa lungă, cioareci, cizme. Acesta este costumul în general al tuturor Junilor, în afară de Albiori şi Roşiori. Junii Tineri poartă pălăriuţi că panglică tricoloră, Junii Bătrâni, pălăriuţă simplă. Noi, Curcanii căciula aceasta, asemănătoare cu cea a lui Mihai Viteazul şi Junii Dorobanţi, căciulă brumărie. Braşovechenii au un fel de căciulă aşa, simplă, neagră”, ne-a explicat stegarul Grupului Junilor Curcani, Ionuţ Popoviciu, care de 13 ani este în această grupare.
Din Piaţa Prund, cetele de Juni au coborât pe strada Mureşenilor, iar apoi au urcat pe Republicii. În Piaţa Sfatului au fost întâmpinaţi de trompetişii din Turnul Casei Sfatului şi cu salve de tun, trase de la Turnul Alb. Defilarea a continuat pe strada Porţii, de unde au trecut pe sub Poarta Şchei.
„Este o tradiţie care se respectă de foarte mulţi ani de zile. Încercăm să o ducem mai departe, aşa cum au lăsat-o strămoşii noştri. Sin