Lupta dintre premier şi preşedinte a fost un şoc, iar daunele produse României la nivel de imagine s-au putut vedea şi în amânarea intrării în Schengen, crede Sven Joachim Irmer, care adaugă însă că Germania şi Bruxelles-ul trebuie să sprijine Bucureştiul pentru punerea în practică a reformelor promise.
Cancelarul german Angela Merkel a fost politicianul străin care a avut cele mai dure poziţii faţă de criza politică prin care a tracut România în vara lui 2012. Sven Joachim Irmer, directorul diviziei pentru România şi Republica Moldova a Fundaţiei Konrad Adenauer, strâns legată de Uniunea Creştin-Democrată din Germania, partidul condus de Merkel, vorbeşte acum despre implicarea Germaniei în evenimentele de atunci şi despre sprijinul pe care Berlinul şi fundaţiile germane îl acordă acum României pentru a-şi îmbunătăţi imaginea pe plan comunitar.
Amânarea intrării în Schengen a fost cauzată şi de acea criză politică, însă motivele care încă ţin România la poarta spaţiului sunt cunoscute de ani buni, continuă acesta.
„Adevărul”:Aţi declarat recent că România reprezintă un adevărat paradis fiscal pentru Germania, unde cota de impozitare ajunge la 42%? Se poate imputa României faptul că nu face suficiente eforturi pentru a-şi armoniza cadrul fiscal la cel comunitar?
Sven Joachim Irmer: Adevărul este undeva la mijloc. Cred că fiecare ţară trebuie să lucreze mult pentru a îmbunătăţi circumstanţele pentru popor şi pentru a atrage investiţii străine. Românii fac ceea ce pot pentru a-şi plăti taxele, dar bineînţeles că 16% reprezintă un paradis fiscal pentru nemţi. Întrebarea este dacă o cotă de impozitare de 42% este prea mult sau dacă 16% este prea puţin pentru a asigura finanţarea necesară dezvoltării de durată a statului. Cred că actualul Guvern, precum şi cel dinaintate, au făcut paşi pentru a îmbunătăţi situaţia. @N_