Atmosfera de sfarsit de secol XIX, pe Campul Tineretului din Baia Mare. Ieri, 11 mai, artistii baimareni au iesit la lucru sub cerul liber, prezentanudu-si indemanarea in fata iubitorilor artei. Ei au reactivat astfel traditionalele ateliere de tip “plain-air", care, in urma cu aproximativ 100 de ani, au consacrat ca stil de lucru Scoala Baimareana de Pictura.
Cu pensulele in mana, zece artisti din municipiu au facut demonstratii de arta pe Campul Tineretului. Ei au aratat ca „plein-air-ul“ este o modalitate de lucru care mai este folosita doar prin marile capitale ale Europei , dar care a fost caracteristica Scolii Baimarene.
„Am incercat sa refacem atmosfera de plein-air care exista in Baia Mare la un moment dat, acum un secol. E adevarat ca nu suntem obisnuiti. Si pentru noi a fost destul de greu sa ne adaptam la conditiile naturale, pentru ca, practic, artistii sunt obisnuiti sa lucreze in atelier, cu ei insisi, sau in cadrul spatiilor expozitionale, in mod direct in galerii sau in muzee, sa-si puna in opera instalatiile si lucrarile pe care le au. Plein-aer-ul este ceva care tine de domeniul trecutului. Este o comuniune dintre artisti si natura, cu atat mai mult cu cat peisajul baimarean este un peisaj care a ramas special“, a aratat artistul plastic grafician Laura Ghinea .
Actiunea artistilor a fost una deosebit de importanta, avand in vedere si faptul ca, de-a lungul anilor, s-a mai incercat organizarea unor ateliere similare, insa de fiecare data pictorii baimareni s-au lovit de diferite probleme.
„Este cu adevarat un moment istoric, nu numai pentru Colonia Artistilor Plastici, dar si pentru orasul Baia Mare. Asta este identitatea orasului. S-a incercat in timpul anilor sa se recupereze aceasta istorie pierduta de noi, pierduta de mai bine de 100 de ani. Astazi s-a prins radacina, nu stiu cum, poate ca e si des