O posibilă fuziune între Bursa de Valori Bucureşti şi OPCOM, administratorul bursei noastre de energie, deţinut integral de Transelectrica, este o idee care începe să aibă circulaţie, în condiţiile în care piaţa noastră de capital se bazează considerabil pe sectorul energetic.
Deşi sună foarte îndrăzneţ, premisele pentru un asemenea proiect există: BVB şi OPCOM colaborează, din 2010, pentru dezvoltarea unor instrumente derivate pe energie - produse solicitate de participanţii la piaţă, statul român îşi aduce pe bursă pachete semnificative din companiile energetice, unde, oricum, lichiditatea este asigurată preponderent de emitenţi din acelaşi domeniu precum Fondul Proprietatea sau Petrom.
Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, în aceste condiţii, ar face sens ca statul şi brokerii (n.r. acţionarii bursei, în general) să gestioneze împreună cele două pieţe, după modelul de succes polonez, din acţionariat urmând să facă parte şi companii precum Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia.
"O asemenea decizie ar determina o creştere puternică a pieţei bursiere, unde ar putea intra bănci, fonduri de investiţii şi brokeri mari, şi ar putea atrage investitori mari industriali", ne-au spus sursele citate, adăugând: "În plus, nu am face concurenţă Poloniei care este axată pe zona de Nord - Germania, ţările baltice etc. România ar putea deveni un hub sudic al Europei Centrale. Mai mult, o asemenea fuziune ar fi benefică pentru piaţa de capital şi în ceea ce priveşte pe relaţia cu autorităţile (ASF), care la rândul lor sunt în plină reorganizare".
Concret, se poate discuta despre o entitate sub care să fie organizate, în filiale separate, pieţele de energie (electricitate, gaze) şi de valori mobiliare, sau poate fi un schimb de acţiuni între acţionarii celor două burse existente. Acum, BVB depinde de stat pentru r