Dacă la Cimitirul Central creştinii au venit să-şi comemoreze într-o linişte aparentă artiştii profesorii şi rudele răposate, la „Sfântul Lazăr“ credincioşii s-au îmbulzit pe porţile cimitirului şi s-au înghesuit în autobuzele puse gratis la dispoziţie de către Primărie. 11 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Chişinăuienii, dar şi locuitorii din suburbiile Capitalei au luat cu asalt cimitirurile, de Paştele Blajinilor. Cea mai solemnă atmosferă a fost, după cum probabil era de aşteptat, la Cimitirul Central. Printre crucile de pe aleea principală puteai vedea, fără prea mare opulenţă, ştergarele întinse şi bucatele pascale pregătite pentru răposaţi.
Probabil cel mai somptuos festin pascal închinat blajinilor a fost lângă mormântul lui Nicolae Sulac, unde rudele cunoscutului cântăreţ de muzică populară au întins o masă lungă până în stradă. „Tatăl meu a cântat pentru public. Oamenii vin şi pleacă, însă muzica lui rămâne la fel de cunoscută. Nu cred că există moldovean pe lumea asta care să nu ştie cântecele lui Nicolae Sulac. Am adus-o acum şi pe fata mea Nicoleta, pentru că e un moment deosebit să vină la mormântul bunelului ei, pe care nu l-a prins în viaţă“, a spus Doina Sulac, fiica regretatului solist. Foto Paştele Blajinilor la Cimitirul Central din Chişinău Foto Paştele Blajinilor la cimitirul „Sfântul Lazăr“ din Chişinău
La câţiva metri, o femeie aranja smerită ouăle roşii în nişte coşuleţe, pe placa funerară a Doinei şi a lui Ion Aldea Teodorovici. „De fiecare dată când vin la mormântul fetei mele mă întreb ce caut aici. Am venit şi ieri, am spălată mormântul şi am pregătit cele necesare pentru Paştele Blajinilor. Chiar dacă sunt pe altă lume, pentru mine ei încă sunt vii“, ne mărturiseşte resemnată Eugenia Marin.
Mormintele altor artişti, însă, nu au avut parte de atât de mare atenţie. E vorba despre cel al lui Grigore V