Lucrarile Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei urmeaza sa inceapa in cateva zile, insa astazi mai mult decat oricand initiativa USL ridica un mare semn de intrebare asupra necesitatii demersului.
Calmarea strategica a lui Traian Basescu si pactul sau de colaborare cu Victor Ponta au demonstrat in mai putin de trei luni cat de inutila poate fi una dintre cele mai importante teme pentru care USL si-a asumat revizuirea Constitutiei: clarificarea raportului dintre presedinte si premier.
La fel si in privinta limitelor constitutionale trasate presedintelui. Deja in actuala Constitutiei presedintele are un rol mai degraba decorativ, undeva intre reprezentare si functia de arbitru si mediator intre puterile executive. O subtiere si mai drastica a puterilor sale ar transforma practic functia intr-una pur simbolica.
Insa, cum pana in prezent nu am auzit prea multe despre noile directii pe care presedintele Comisiei parlamentare, Crin Antonescu, doreste sa le dea revizuirii Constitutiei, nu ar fi deloc suprinzator sa aflam ca in viitor presedintele va avea de fapt si mai multe puteri.
Am fost avertizati, de acelasi Crin Antonescu, doar asupra pericolului care planeaza asupra noastra daca prim ministrul Guvernului Romaniei va cumula si mai multe puteri, prin transformarea intr-o dictatura parlamentara. Dupa exprimarea acestui punct de vedere, jocurile raman deschise asupra statutului presedintelui, cu atat mai mult cu cat Crin Antonescu este totusi in postura de a-si croi viitoarea functie. Daca va fi sau nu pentru cine se pregateste, aceasta este insasi miza revizuirii Constitutiei.
Intrucat de succesul revizuirii, de modul in care modificarea celei mai importante legi a tarii va avea loc, de reusita sau esecul pe care proiectul il va avea la referendumul care va trebui sa valideze noua Constitutie dep