Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenţia că din ce în ce mai mulţi părinţi refuză vaccinarea copiilor. Din cauza campaniilor mediatice negative şi a informaţiilor care apar pe internet, în ultimii ani rata de acoperire vaccinală la nivelul judeţului a început să scadă.
Anul trecut, specialiştii din cadrul DSP au derulat, în cadrul Programului Naţional de Imunizare, două acţiuni de evaluare a acoperirii vaccinale la copiii cu vârste de 12, 18 şi 24 de luni. Mai exact, medicii au verificat situaţia vaccinărilor la toţi copiii născuţi într-o anumită lună. În urma verificărilor au constatat că pentru vârsta de 18 şi 24 de luni, acoperirea vaccinală a fost de 97%, dar pentru vârsta de 12 luni acoperirea a fost de doar 52%, mult sub valoarea de 90%, cea recomandată pentru prevenirea îmbolnăvirilor. „La 12 luni am avut 4 refuzuri, 3 în urban şi 1 în rural, la verificarea de la 18 luni am avut 3 refuzuri, iar la cea de 24 de luni 2 refuzuri. Dacă până acum nu aveam niciun refuz în ceea ce priveşte vaccinarea bebeluşilor împotriva tuberculozei, acum au început să apară probleme. Se duc tot mai multe campanii şi se dau tot mai multe informaţii false despre vaccinuri. În aceste condiţii, vor reapărea boli considerate eradicate în Europa”, este de părere medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP.
Profesorii împiedică vaccinarea elevilor
Medicii spun că cele mai multe refuzuri sunt întâmpinate în cadrul campaniilor de vaccinare şcolare, unde chiar profesorii îi conving pe părinţi să nu îşi imunizeze copiii. „Cele mai multe refuzuri le întâmpinăm la şcolari, la vaccinarea ROR (n.r.- împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) din clasa I şi cea VPI (n.r.-vaccin polio inactivat) din clasa a III-a. Am avut situaţii în care cadrele didactice nu ne-au permis accesul în şcoală ca să vaccinăm copii