Copiii din România şi-au serbat, ieri, taţii, de ziua lor. Capii familiei au şi un ONG, prin care vor să fie la fel de vocali în societatea civilă, ca mamele Sursa: MARIAN ILIE
La 14 ani, Răzvan a fost pe marginea prăpastiei. Pe drumul dintre şcoală şi casă şi-a făcut prieteni noi. Alături de noii săi amici, a început cu bere, apoi cu tărie şi în câteva luni au pus gheara pe el etnobotanicele. Povestea lui Răzvan este una dintre zecile care continuă în mod fericit datorită celor de la Asociaţia Naţională a Taţilor din România (ANTR).
În câteva grădiniţe din ţară s-a serbat, ieri, „Ziua Tatălui”, ocazie cu care capul familiei a demonstrat că poate să fie la fel de prezent în societatea civilă, ca şi mama. „Nu suntem misogini, noi colaborăm cu asociaţiile de mame, iar interesul nostru principal este cel al copilului”, explică preşedintele ANTR, Costin Jugurică.
Pe urmele copilului
Prin principalul program al asociaţiei, „Ce face copilul meu?”, în aproximativ doi ani şi jumătate s-a lucrat la peste 150 de cazuri . „Părinţii ne povestesc despre copiii lor care au comportament ciudat şi noi aflăm cauza”, spune Costin Jugurică. Ca într-o anchetă de poliţie, după ce se strâng date despre copil de la părinţi, începe monitorizarea. Membri ai ANTR sau colaboratori, care au lucrat în domeniu sau pur şi simplu au abilităţi de investigatori, îl urmăresc pe copil pas cu pas pentru a afla sursa problemelor. Toată munca este voluntară. „Încercăm să ne apropiem cât mai mult de locurile în care stau. Ne îmbrăcăm încât să nu dăm de bănuit, îi fotografiem, îi filmăm, facem muncă de detectivi”, adaugă preşedintele Jugurică, răsfoind un dosar în care apare un puşti care stă de vorbă cu un presupus dealer de droguri.
După ce se adună informaţii discută cu părinţii, apoi le pun la dispoziţie un psiholog care să-i consilieze şi îi ajută să-şi rezolve problema. @N_