Documentul care constituie cadrul global şi unitar privind posibilităţile de dezvoltare ale judeţului, Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ), este în sfârşit aproape de obţinerea ultimului aviz, pentru prima dată după 1990.
Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean, o lucrare de amploare începută în 2011, are şanse de finalizare, cu avizul obţinut de la Ministerul Dezvoltării, în scurt timp. Deşi în anii ’90 au mai fost încercări, la Consiliul Judeţean nu s-a ajuns până acum la avizarea acestui document şi intrarea lui în vigoare. De acest document se leagă soarta tuturor PUG-urilor, PUZ-urilor şi PUD-urilor din judeţ, constituind linia directoare de dezvoltare a judeţului. În PATJ se stabilesc măsuri ce vor fi aplicate în procesul de autorizare şi funcţionare a construcţiilor, tot de PATJ se va ţine cont în elaborarea studiilor şi propunerilor de oportunităţi de dezvoltare etc. În această perioadă, şi în strânsă legătură cu parte din concluziile studiilor realizate pentru întocmirea PATJ, se mai află în lucru planurile urbanistice generale (PUG) pentru municipiile Slatina şi Caracal, de altfel interesul tuturor primarilor care încă nu au un PUG valabil fiind din ce în ce mai crescut pentru realizarea lui.
În linii mari, modificări substanţiale la regimul terenurilor (intravilan/extravilan) nu vor fi, chiar dacă, după cum spune arhitectul-şef al judeţului, Ovidiu Davidescu, în ultimii ani s-a observat dezvoltarea construcţiilor pe orizontală, cetăţenii cu posibilităţi preferând casele, în detrimentul blocurilor. Sunt câteva localităţi din jurul celor două municipii (în special cele din jurul Slatinei, iar aici vorbim de Curtişoara, Găneasa, Slătioara, Valea Mare) care şi-au mărit suprafaţa din intravilan, însă în paralel, în special în nordul Oltului, se constată un adevărat fenomen de depopulare, tinerii luând calea oraşelor mari sau