Pentru a calcula vârsta umană a unui câine, oamenii se folosesc de vechea formulă, în care înmulţeşti cu şapte numărul de ani pe care câinele îl are. Cercetătorii au descoperit recent că acestă teorie este una greşită.
Ca o regulă generală, rasele mai mici tind să aibă o viaţă mai lungă decât rase de câini precum dobermanul sau ciobănescul mioritic, potrivit „Daily Mail”.
Unui câine de mari dimensiuni îi poate lua doi ani până să ajungă la maturitate, iar după aceea poate să trăiască numai patru sau cinci ani, pe când un câine de talie mică este mai bătrân la vârsta de doi ani, dar mai tânăr în comparaţie cu cel mare, de îndată ce împlineşte patru sau cinci ani.
Kate Creevy, asistent universitar de medicină internă de la Universitatea Georgia, declară pentru BBC News: „Câinii mici ajung la maturitate fizică mai repede decât câinii mari. Odată ce ating acele dimensiuni, ei continuă să ducă o viaţă lungă”.
„Acest lucru nu se întâmplă la niciun alt animal. Nu există nicio specie care să aibă acelaşi nivel al diversităţii în ceea ce priveşte mărimea aşa cum au câinii.”
Pe lângă dimensiune, un alt factor important pentru a stabili câţi ani trăieşte un câine îl reprezintă rasa în sine.
Spre exemplu, un bulldog, câine de mărime medie, are o durată de viaţă de circa şase ani, în comparaţie cu un poodle, care ajunge să trăiască între 12 şi 15 ani.
Unii experţi cred că parţial responsabil este cancerul, care apare cu precădere la câinii de talie mare.
Cercetătorii de la Universitatea Georgia au aflat că patrupedele castrate au vieţi mai lungi decât cele care fac pui. Creevy afirmă: „este o tradiţie pentru noi să cercetăm costurile reproducerii, iar ceea ce am aflat este că, dacă te reproduce, nu o să ai o viaţă aşa lungă”.