Miliardele de bacterii aflate în cavitatea bucală nu ne influenţează numai dinţii şi gingiile. Ele pot fi şi sursa oboselii. Un motiv în plus pentru a-ţi îngriji mai mult dantura. Specialistul nostru, medicul stomatolog Andrei Tîrpea, îţi spune ce ai de făcut pentru a elimina această neplăcere. Miliardele de bacterii aflate în cavitatea bucală nu ne influenţează numai dinţii şi gingiile. Ele pot fi şi sursa oboselii. Un motiv în plus pentru a-ţi îngriji mai mult dantura. Specialistul nostru, medicul stomatolog Andrei Tîrpea, îţi spune ce ai de făcut pentru a elimina această neplăcere.
Problemele danturii care au un efect direct asupra stării de oboseală sunt:
- Placa dentară. Chiar dacă pare ciudat, prezenţa bacteriilor din cavitatea bucală poate duce la instaurarea stării de oboseală. De altfel, sportivii efectuează regulat detartrajul danturii pentru a avea performanţe. Eliminând miliardele de bacterii care se pot afla în cavitatea bucală, sistemul imunitar devine mai eficace şi nu se mai concentrează în această zonă a corpului.
- Tartrul. Acest depozit se formează continuu din pricina salivei. El se află în exces în spatele incisivilor inferiori, la baza canalelor glandelor salivare submandibulare şi sublinguale. Se poate acumula şi în cazul protezelor sau aparatelor dentare. Deoarece fixează calciul din salivă, bacteriile se calcifiază treptat, până formează placa dentară. Anumiţi pigmenţi prezenţi în băuturi (ceai, cafea, vin roşu), alimente (afine) sau tutunul pot colora placa dentară.
- Inflamarea gingiilor. Dacă gingiile devin roşii şi umflate, sângerând uşor, suferi de gingivită, o inflamare a gingiei. Ai nevoie de un detartraj făcut la cabinetul stomatologic şi de un periaj de trei ori pe zi, de cel puţin trei minute şi problemele pot dispărea. Netratată, gingivita evoluează în parodontită. Aceasta poate produce diverse complicaţii, cum