Afganistan produce peste 90% dintre drogurile lumii, insa, pana acum, tara nu era o mare consumatoare de stupefiante. Lucrurile s-au schimbat insa radical in ultimul timp.
In prezent, dintr-o populatie de 35 de milioane de oameni, peste un milion sunt dependenti de droguri. Aceasta proportie este cea mai ridicata la nivel mondial, relateaza BBC.
Chiar in centrul capitalei Afganistanului, Kabul, dependentii de droguri se aduna pe pietrele asezate pe marginea raului Kabul pentru a cumpara si a se droga cu heroina. Este un loc al mizeriei si al degradarii, arata reportajul jurnalistilor britanici. In plina zi, peste 100 de adolescenti stau ghemuiti in perechi, fumand si injectandu-se cu droguri.
ONU: 93% din droguri provin din Afganistan
Tariq Sulaiman, de la Najat, o asociatie locala de binefacere, vine aici in mod regulat pentru a incerca sa-i convinga pe tineri sa accepte tratament. "Si asa ne pierdem copiii in atentate sinucigase si atacuri cu bombe. Acum si dependenta de droguri a devenit un fel de terorism care ii ucide pe oameni", a spus acesta.
De exemplu, tanarul Jawid, in varsta de 18 ani, originar din orasul Badakhshan din nordul Afganistanului, este dependent de heroina de mai bine de 10 ani. Unchiul acestuia i-a oferit pentru prima oara droguri pe cand era numai un copil, pentru a-l face sa presteze cu mai mult spor munci agricole. "Imi urasc viata. Toata lumea ma uraste. Ar fi trebuit sa fiu la scoala la varsta asta, dar eu sunt un drogat", a marturisit baiatul.
Fermierii afgani, disperati din cauza recoltei slabe de opiu
Tatal acestuia a murit. Mama sa este o persoana cu dizabilitati, fiind foarte ingrijorata de soarta fiului ei. Tot ce isi doreste este ca Jawid sa renunte la droguri, insa aceasta cerseste pentru a-i plati doza zilnica, asigurandu-se astfel ca fiul ei nu s