Copiii care consumă dulciuri colorate artificial riscă să aibă grave probleme de sănătate. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de Centrul pentru Stiinta in Interes Public (CSPI)
Cercetătorii spun că producătorii din întreaga lume utilizeaza în fiecare an aproximativ şapte milioane de kilograme de coloranţi artificiali în produsele alimentare.
Colorantii alimentari artificiali sunt folositi si pentru sucuri pentru a crea nuante cat mai imbietoare, dar acestia pot provoaca probleme de comportament la copii şi, posibil, cancer, scrie care2.com.
"Aceste substanţe chimice sintetice nu fac absolut nimic pentru a îmbunătăţi calitatea nutritivă şi siguranţa alimentelor, dar declanşează probleme de comportament la copii şi, posibil, cancer", a declarat directorul executiv de la Centrul pentru Stiinta in Interes Public (CSPI) Michael F. Jacobson, co-autor al raportului Colorantii alimentari: un curcubeu de riscuri.
Colortantii alimentari artificiali din dulciuri si fast food reprezinta o problema grava pentru sanatatea copiilor. Recent, Centrul pentru Stiinta in Interes Public, un grup de lobby al consumatorilor, a initiat o petitie prin care cere interzicerea utilizarii de coloranți artificiali în produsele alimentare.
Grupul a solicitat in petiția sa catre Administratia pentru alimente si medicamente (FDA) din SUA eliminarea treptată a opt coloranți alimentari artificiali care pot cauza probleme grave de sanatate. Galben 5 sau tartrazina, care este derivat din gudron de cărbune, și albastru 2 sau indigotină sunt doar cativa dintre colorantii alimentari mentionati in petitie.
Acesti coloranti cu probleme se gasesc de obicei în sucuri concentrate de fructe, condimente, dar și in unele brânzeturi. Un articol din Globe and Mail a relevat că mai multe snacks-uri populare şi bomboane conţin coloranţi ce pot dăuna sănă