Multi iesenii au ajuns in aceste zile la mare sau la in alte zone de agrement si tot mai multi dintre cei expusi la radiatiile solare sau la caldura ajung la spital insolatii sau cu arsuri solare. Arsurile solare pot imbraca grade diferite de gravitate si de aceea trebuie sa stiti ca apa duce la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete chiar daca da senzatia de confort termic iar arsurile solare si insolatia se instaleaza cu usurinta.
Radiatiile ultraviolete au efect cumulativ (astfel incat intreruperea expunerii la soare influenteaza doar confortul termic si nu efectele negative ale ultravioletelor). Faptul ca suntem bronzati nu ne confera o protectie suplimentara iar cremele de protectie solara nu permit o expunere prelungita la soare intre orele 11-16. Utilizarea imbracamintii adecvate si a cremelor solare este obligatorie pentru a evita insolatiile si arsurile solare.
Despre creme solare se pot vorbi multe dar ne intereseaza 3 lucruri esentiale: intensitatea protectiei, ingredientele si modul de aplicare.
1.Intesitatea fotoprotectiei este cuantificata de un coeficient de protectie notat pe fiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor) cu atat mai mare ca valoare cu cat fotoprotectia este mai eficienta.
In functie de tipul de piele si de conditiile de expunere alegeti factorul de protectie potrivit, astfel:
1.fototipurile deschise la culoare (I, II si III) in primele zile de expunere vor fololosi creme cu SPF de minim 60, iar dupa mai multe zile de expunere pot ajunge la un SPF de 20. In conditii extreme este indicat sa foloseasca SPF 100;
2.fototipurile inchise la culoare (IV, V, VI) vor folosi, in conditii normale de expunere la soare, creme cu SPF 20 iar in conditii extreme sunt indicate substante cu un SPF de minim 60;
3.persoanele cu piele intoleranta, fie ca sunt sugari, copii sau adulti