Agricultorii covăsneni se chinuie să salveze cartoful local, în timp ce pe piaţă cartofii noi se vând cu 4-5 lei kg.
Se spune că mâncarea săracului e cartoful, însă prețul unui kilogram de cartofi noi, abia apăruți pe piețe, contrazice puternic zicala. La 4 sau chiar 5 lei un kilogram de cartofi noi, aceștia ajung la concurență cu alte legume, de obicei mai scumpe. Pe piețele de la noi, cartofii vechi continuă să se vândă cu 2-2,5 lei kilogramul, în vreme ce sortimentele noi stau mai mult la „expoziție” cu prețul lor de aproape 5 lei. Piețarii spun că „nu mai sunt cartofi”, iar cei noi sunt aduși din sudul țării, ba chiar din afara țării – din Grecia sau Germania, mai ales în supermarketuri. Că-s de la noi sau de la alții însă, nu prea contează pentru cumpărători, care chiar de recunosc că e cam scump, tot cumpără: nu mult, ci mai degrabă așa, de poftă, cât pentru o mâncărică ori o porțioară de cartofi prăjiți.
Patria Cartofului importă cartofii din Sud
Majoritatea cartofilor noi însă, cei care se găsesc în piețe sau în magazinele mai mici, provin din sudul țării. Mai exact din județul Teleorman, din zona Peretu. Directoarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului de la Târgu Secuiesc, Mike Luiza, spune că agricultorii de acolo au dezvoltat sisteme de irigare moderne care le-au permis să scoată pe piață primii cartofi noi românești. Investițiile în această recoltă timpurie au fost însă uriașe, de aici și prețul de vânzare piperat, care a pornit chiar de la 6 lei. Chiar dacă județul nostru era cândva „țara cartofului”, agricultorii covăsneni spun că nu vom avea cartofi noi locali mai repede de luna iunie, iar atunci prețul unui kilogram va fi ceva mai ieftin decât acum, adică undeva între 2 și 2,5 lei. Seceta de anul trecut, lipsa unor strategii la nivel național, concurența neloială și pierderile tot mai mari suferite de cultura cartoful