Zona euro va supravieţui printr-o combinaţie a măsurilor de austeritate implementate în ţările de la periferie, de inflaţie în principalele state din uniunea monetară şi ieşiri temporare ale ţărilor unde programele de ajustare nu dau roade, printre care se numără Grecia şi Cipru, potrivit economistului german Hans-Werner Sinn, profesor la Universitatea din München şi preşedintele institutului de cercetare economică Ifo.
El apreciază că trei ani de austeritate în Grecia nu au reuşit să rezolve problemele ţării, iar reducerea cumulată a PIB-ului grecesc de 20% şi rata şomajului de peste 25% „distrug societatea Greciei“.
„Consolidarea fiscală nu funcţionează fiindcă preţurile nu s-au redus aşa cum ar fi trebuit, iar competitivitatea Greciei nu a crescut“, a adăugat Sinn. În consecinţă, soluţia ar fi ca Grecia să părăsească temporar zona euro şi să i se şteargă datoriile pe care nu le poate plăti în viitorul apropiat.
Economistul german consideră că situaţia de criză din Grecia este la fel de cumplită cum a fost perioada de după Primul Război Mondial pentru Germania, când sumele mari de bani cerute de învingători au dus la tulburări sociale şi în final la preluarea puterii de către Adolf Hitler.
Cu toate acestea, ieşirea Greciei din zona euro ar fi catastrofală, iar faptul că Europa susţine în continuare politicile de austeritate care nu dau roade este un lucru iresponsabil.
„Este imposibil pentru Grecia să se adapteze în zona euro“, a afirmat Sinn.
În pofida măsurilor de austeritate, competitivitate Greciei nu s-a îmbunătăţit, aceasta fiind acum cu 60% mai puţin competitivă faţă de Turcia, stat vecin şi concurent. În ceea ce priveşte Cipru, majoritatea analiştilor susţin că statul insular va intra într-o depresiune economică în care PIB-ul se va reduce cu aproximativ 30%, la fel de mult cu cât a scăzut economia americană