Scris de Otilia Șandor - O campanie de prevenire a astmului se derulează până la finele anului.
Ziua Mondială a Astmului, marcată anul acesta pe 7 mai, se organizează anual în întreaga lume, în scopul creşterii nivelului de control asupra astmului.
Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice AstraZeneca si Novartis, organizează după data de 12 mai şi până la sfârşitul anului, în 150 de spitale şi policlinici de specialitate, din 40 de judeţe ale ţării, testări gratuite pentru depistarea astmului, în cadrul campaniei „Astmul poate fi controlat!”.Testări în Oradea
Pentru programări la unul din cei patru doctori de la Spitalul Municipal “Gavril Curteanu” Oradea – Dispensar TBC, (dr. Gligor Elena, dr. Rotariu Izabela, dr. Sabau Daciana si dr. Vigdorovici Marcela), bihorenii pot apela numărul de telefon 0359 800 086. Cel de-al cincilea medic la care bihorenii se pot programa pentru efectuarea testului este Davidescu Lavinia de la Spitalul Municipal “Gavril Curteanu” – Secţia Pneumoftiziologie, telefon 0359 413 471.
„Testul se numeşte spirometrie, nu doare şi nu necesită efort. Durează cinci minute, iar rezultatul se dă pe loc”, spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.Alternative naturale de tratament
Una dintre metodele recomandate pentru tratarea astmului şi nu numai este salinoterapia. Element indispensabil vieţii noastre fiziologice, sarea constituie şi un medicament extraordinar, un remediu la care medicina tradiţională apelează cu încredere de sute de ani. Cel mai curat şi sănătos aer terestru este aerul salinelor, datorită proprietăţilor lui aseptice şi bactericide. Prin inhalarea aerosolilor săraţi, se îmbunătăţeşte activitatea căilor respiratorii, începând cu cavitatea nazală şi terminând cu ultima alveolă pulmonară.
Din 2011, în Oradea, există o salină de suprafaţă, r