O apa mai curata si fara miros le promit baimarenilor reprezentantii societatii baimarene Vital. Acestia se pregatesc sa puna in realizeze lucrarile de reabilitare si de modernizare a statiei de epurare a apei uzate din municipiu, dar si sa indeparteze mirosul de namol, existent la ora actuala. Potrivit conducerii furnizorului de apa, proiectul presupune prelucrarea namolului la standarde europene, prin respectarea tuturor normelor de mediu, astfel incat acesta sa nu afecteze calitatea apei si sa poate fi depozitat fara a ridica probleme.
Lucrarile, care urmeaza sa inceapa in cateva saptamani, fac parte din proiectul ISPA. Valoarea estimata pentru investitie este de aproximativ 13,3 milioane de euro, fara TVA, iar durata de executie e de 22 de luni. Conducerea societatii Vital arata ca proiectul va presupune nu doar reabilitarea statiei de epurare, ci si modernizarea tehnologiei de lucru si realizarea unui spatiu conform standardelor europene, pentru depozitarea namolului. Efectul acestor lucrari va fi imbunatatirea calitatii apei uzate.
„Sunt niste lucrari foarte importante, care vor imbunatati calitatea apei uzate. Vom valorifica namolul, asa cum prevad exigentele si normele de mediu romanesti si internationale. Daca pana in momentul de fata la statia de epurare din Baia Mare a fost finalizat procesul de reabilitare a treptei primare si cele secundare de reabilitare a apei si de reabilitare a tratarii namolului, in cadrul proiectului ISPA , se urmareste reziliarea treptei tertiare pentru statia de epurare si modernizarea treptei de tratare a namolului”, a precizat juristul societatii Vital, Radu Micle.
Cerintele prevazute in caietul de sarcini pentru lucrarile pe linia apei epurate sunt de realizarea unui bazin biologic nou, cu namol activ pentru eliminarea carbonului, azotului si fosforului pentru 75% din debit, in vreme ce pen