Astăzi se împlinesc 65 de ani de existenţă a Statului Israel, a cărui independenţă a fost declarată pe 14 mai 1948 şi a fost urmată, în mai puţin de 24 de ore, de invazia noului stat de către trupele Iordaniei, Egiptului, Irakului, Libanului şi Siriei.
Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că la această sărbătoare participă cu tot sufletul şi evreii de origine română care în decursul secolului al XIX-lea şi pe toată durata celui următor au plecat în Israel. Acesta a arătat că dorinţa de repatriere a izvorât din străvechea tradiţie evreiască: atât în cele trei rugăciuni zilnice, cât şi la sărbători, evreii se roagă pentru revenirea în Ţara Sfântă, în care şi-au cristalizat în antichitate existenţa statală şi specificul cultural- religios. Ei îşi urează să sărbătorească Paştele viitor în Ierusalimul reclădit, iar la nunţi, mirele sparge un pahar, reînnoind jurământul de 2.500 de ani al străbunilor trimişi în urgia babiloniană. Spontan sau organizat, evreii singuri sau cu familiile plecau spre Eretz Israel, în pofida condiţiilor grele de viaţă din patria săracă şi nedezvoltată şi a ostilităţilor autorităţilor.
Angel Tîlvăr a precizat că imigrarea a început în anul 1882, an în care la Focşani se desfăşura primul Congres al evreilor (30 – 31 decembrie 1881 – şi 1 ianuarie 1882) în Sala mare a Şcolii israelito – române, la care au participat 56 de delegaţi din 29 de localităţi, cuprinzând 31 de secţiuni şi 50 de societăţi de colonizare, adică aproximativ 70.000 de membri. Deputatul a arătat că tot aici, s-a realizat şi unificarea organizaţiilor de tineret „Azile B’nei Israel“, în cadrul unui Congres desfăşurat în aceeaşi locaţie, în zilele de 18 şi 19 aprilie 1883. „În felul acesta, Focşanii au devenit un centru al sionismului - sintagmă lansată la Basel de dr. Theodor Herzl, ca denumire a mişcării pentru realizarea idealului de creare a unu