Statutul reţelelor de socializare a evoluat: ştirile care apar acum pe acestea au devenit informaţii care influenţează pieţele financiare. Uneori, însă, zvonurile apărute în social media sunt departe de adevăr.
Luna trecută, contul de Twitter al Associated Press a fost spart, fiind postate mesaje false despre faptul că preşedintele SUA, Barack Obama, a fost rănit într-o explozie. Indicele Bursei de la New York, Dow Jones, a scăzut atunci cu 143 de puncte, iar S&P a pierdut din valoare, pentru scurt timp, 136,5 miliarde de dolari. Deşi bursele şi-au revenit rapid, această întâmplare a reprezentat un semnal de alarmă pentru investitori.
Acest caz nu este unul singular. În ultima perioadă au existat informaţii false postate pe Twitter care au avut un impact negativ sau nu asupra pieţelor, scrie CNBC.
În luna iulie a anului trecut, criticul de modă Nina Garcia a făcut ca acţiunile JC Penney să crească doar pentru că a postat un mesaj pe contul său de Twitter. Chiar şi după o lună, titlurile companiei se tranzacţionau la o valoare cu 8% mai mare decât cea de dinainte de anunţ.
Mesajul misterios al CEO-ului Tesla
În urmă cu două luni, acţiunile producătorului de maşini electrice Tesla au crescut simţitor după ce CEO-ul companiei a publicat un mesaj misterios pe Twitter.
"Foarte îmbucurător anunţul @TeslaMotors ce va fi publicat joi. O să investesc foarte mulţi bani în ceea ce cred şi susţin", a anunţat Elon Musk. În urma acestei declaraţii, acţiunile companiei au crescut imediat la 38,40 dolari şi au închis şedinţa de tranzacţionare în urcare cu 2,4%, la 37, 51 dolari.
Anunţul pe care Elon Musk îl anticipa a fost întârziat până pe 2 aprilie şi, de fapt, prezenta un plan financiar prin care consumatorii puteau să îşi cumpere modelul de lux Tesla S cu o rată lunară de leasing de 500 dolari.
Preţul petrolului şi m