Inspectorii ITM Vâlcea au cerut, în ultimii doi ani, începerea urmăririi penale faţă de 40 de angajatori din judeţ care au folosit mai mult de cinci muncitori fără contracte de muncă. Niciun patron din judeţ nu a ajuns în spatele gratiilor deşi, în astfel de cazuri, Codul Muncii prevede pedepse cu închisoarea de la unu la doi ani.
În 2013, ITM Vâlcea a cerut începerea urmaririi penale fata de noua angajatori la care au fost identificati mai multi salariati fara contracte de munca. Procurorii nu au comunicat înca masurile ce vor fi dispuse, însa inspectorii de munca nu au asteptari foarte mari având în vedere ca anchetatorii s-au dovedit pâna acum extrem de întelegatori cu patronii vâlceni. Anul trecut, un vâlcean a primit în locul pedepsei cu închisoarea o amenda administrativa de 200 lei în conditiile în care sanctiunea contraventionala prevazuta în Codul Muncii pentru un singur angajat fara forme legale este de 10.000 lei. Angajatorii au scapat de închisoare chiar si atunci când, printre muncitorii “la negru” s-au numarat minori care, potrivit legii, nu au dreptul sa lucreze.
“Pâna acum, nu s-a început urmarirea penala pentru niciun angajator. Am transmis la Parchet si adrese pentru folosirea minorilor în activitatile economice. Doar anul trecut am cerut începerea procedurilor pentru cinci angajatori la care am identificat printre muncitorii “la negru” si copii cu vârste sub 15 ani. Si în cazul lor s-a dat tot NUP. Motivarea a fost ca angajatorii nu prezinta pericol public. Legea spune ca e infractiune, dar infractiunea se stabileste tot de parchet”, a declarat Ion Nicolaescu, inspector sef ITM Vâlcea.
Aşteaptă modificarea Codului Muncii
Luna trecuta, ITM Vâlcea a identificat în urma controalelor 40 de angajati fara contracte de munca, la trei agenti economici. Cei trei au scapat de sanctiunea de 10.000 lei care