Procesul în care se judecă recursul făcut de procurorii anticorupţie în dosarul „Zambaccian” are loc astăzi la Curtea Supremă. În acest dosar, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat deja la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru acuzaţia de luare de mită. Procurorii ceruseră 10 ani de închisoare cu executare, aşa că au făcut recurs şi cer ca Năstase să se întoarcă în spatele gratiilor.
Completul de la Instanţa Supremă la care a fost repartizat dosarul „Zambaccian” este format din preşedintele Rodica Aida Popa şi judecătorii Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminiţa Livia Zglimbea şi Cristina Rotaru.
Trei dintre magistraţi, Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Angela Dragne au cerut conducerii Curţii Supreme, să le permită să se abţină în acest dosar, motivând că anterior s-au mai pronunţat în alte dosare ale lui Adrian Năstase.
Concret, acestea au soluţionat în etapa fondului dosarul „Trofeul calităţii“, iar Angela Dragne a făcut parte şi din completul care a dispus achitarea celor judecaţi în dosarul „Mătuşa Tamara“. Cererea le-a fost respinsă.
Nouă luni „de gândire“ pentru procurorii DNA
Dosarul „Zambaccian“ a ajuns pe rolul completului de cinci judecători al Instanţei Supreme după ce procurorii au motivat recursul împotriva deciziei din 30 martie 2012 dată de un complet de trei judecători care l-au achitat pe fostul premier pentru luare de mită, dar l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj.
Procurorii DNA au avut nevoie de nouă luni pentru a explica de ce solicită o pedeapsă mai mare şi au trimis motivele de recurs către Curtea Supremă la o săptămână după ce fostul premier a fost eliberat din închisoare, unde a ispăşit pedeapsa primită în dosarul „Trofeul Calităţii”.
Procurorii cer ca fostul premier să se întoarcă în spatele gratiilor în dosarul „Zambaccia