După ce o încercare mai veche şi eşuată, de acum trei ani, a Primăriei Timişoara de a introduce taxa de tranzit pentru vehiculele de mare tonaj care traversează oraşul, acum subiectul este readus în discuţie de actuala conducere a municipalităţii. Noua taxă de tranzit va avea, susţine Executivul Primăriei, o formă mai puţin discriminatorie decât în varianta veche. Chiar şi aşa, sunt destui consilieri care cred că diferenţa de costuri suportate de agenţii economici după introducerea acestei taxe va fi “amortizată” integral tot de către consumatorii finali, adică de cetăţenii Timişoarei.
Taxă programată pe anul viitor
Din 2014 Primăria Timişoara vrea să instituie din nou taxa de tranzit, dar într-o formă diferită faţă de cea pe care a gândit-o fosta administraţie. Aplicarea acestei taxe depinde de aprobarea Consiliului Local. Cert este că a fost gândită ca o taxă pentru autovehiculele de transport marfă de peste 7,5 tone, pentru transportatorii care pot folosi tronsonul de şosea de centură pe care îl avem la ora actuală pentru a ajunge la destinaţie dar preferă să tranziteze municipiul. Fiecare tranzitare va costa 200 de lei.
„Metodologia a fost incorectă data trecută pentru că era discriminatorie, care îi supunea la taxă doar pe transportatorii care nu erau din judeţul Timiş, or nu poţi să faci astfel de discriminări. Noi cred să suntem foarte corecţi, pentru că nu dorim să îi punem la taxă pe transportatorii cu maşini de mare tonaj care n-au alternativă şi n-au pe unde să treacă decât traversând Timişoara ca să-şi urmeze parcursul, dar îi punem la plată pe cei care au acea porţiune de centură de 12,8 kilometri şi care deşi ar trebui să meargă pe acolo preferă să vină prin oraş, ceea ce implicit afectează drumurile noastre, creează poluare în oraş, produc vibraţii care afectează casele şi blocurile”,declară primarul Nicolae Robu. C