Noua modalitate de impozitare pentru proprietarii de unităţi de cazare va intra în vigoare de la 1 iulie. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat că în urma elaborării formulei de calcul cei care deţin hoteluri sau pensiuni în România vor plăti, în medie, 55 de euro pe loc de cazare pe an.
În calcularea sumei pe care cei care deţin unităţi de cazare ar trebui să o plătească au fost luate în calcul atât zonele din oraşe în care sunt amplasate acestea, cât şi dacă unităţile de cazare se află în mediul urban sau rural.
"Această structură de impozit a fost calculată cu un grup de specialişti", a declarat Grapini pentru un post de televiziune.
Spre exemplu, proprietarul unui hotel amplasat în cea mai bună zonă a Capitalei, denumită generic "zona A", care le oferă oaspeţilor servicii de trei stele şi care are un grad de sezonalitate de 100%, va plăti impozit 75 de euro pe cameră în fiecare an.
"Suma este mai mică decât dacă ar plăti impozit pe profit", a mai explicat ministrul.
Totodată, proprietarul unui restaurant fast food aflat tot în zona A din Capitală, care are o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, va plăti pe an suma de 6.000 de lei (echivalentul a circa 1.388 de euro), în timp ce o persoană care deţine un restautant într-o zonă rurală, ar putea plăti anual suma de 1.400 de de lei (echivalentul a aproximativ 324 de euro).
Grapini susţine, de asemenea, că în acest mod persoanele care nu plăteau până acum impozit vor începe să îl plătească, iar cei care au plătit şi până acum vor da statului sume de bani mai mici.
Cum va fi calculat noul impozit
Noul impozit va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puţin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit, a decla