A avut de ales din peste 30 țări, unele cu universități în top 500 din lume, dar o viitoare expertă în științe politice din Lituania s-a hotărât să studieze un an la noi, tocmai ca să aibă ce le povesti nepoților
Programul european de schimb de studenţi Erasmus, înfiinţat acum mai bine de 25 de ani, le-a dat tinerilor din ţările Uniunii Europeane ocazia de a experimenta stilul de viaţă din ţări considerate „obscure”, precum România.
„Am colegi care nu ştiu o boabă de engleză”
Egle Pacebutaite, o lituaniancă în vârstă de 20 de ani, a ajuns în România la începutul anului, dintr-un impuls de moment. Absolvise primul an de studii la Institutul de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice al Universităţii Vilnius, una dintre cele mai bune din Lituania, când s-a hotărât să aplice pentru o bursă Erasmus, iar ţara noastră suna mai exotic decât destinaţiile familiare precum Polonia, Norvegia sau Estonia. În plus, pentru studenta străină la Ştiinţe Politice, istoria politică tumultoasă a românilor egala cu o comoară.
„A contat şi faptul că predarea se face în engleză ”, explică Eglé, una dintre cei aproximativ o sută de studenţi străini Erasmus ai Universităţii Bucureşti. Vrând-nevrând, a aterizat în Capitală cu bagajul tipic de prejudecăţi: câinii comunitari, romii şi taximetriştii.
Prima surpriză neplăcută a venit însă din partea colegilor români. „M-a frapat încă de la început faptul că tinerii de aici nu prea vorbesc engleză. Chiar şi colegii mei, viitori experţi politici, au ridicat din umeri când le-am cerut informaţii despre facultate”, povesteşte tânăra.
În plus, lui Eglé i-a venit greu să înţeleagă de ce amicii de pe Facebook se comportă ca nişte străini în viaţa reală. „Mulţi români m-au adăugat în lista lor prieteni, dar când ne vedem la cursuri nici nu mă salută”, mai spune studenta lituaniancă, care-şi petrece timpul liber colindâ