Tribunalul Bihor a respins cererea de arestare făcută de procurorii Parchetului Bihor pe numele primarului comunei Boianu Mare, liberalul Sorin Groza, contabilei şefe Elena Negrean şi casierului Ioan Bandula, acuzaţi că au dijmuit bugetul local cu peste 400.000 lei.
Edilul şi cei doi angajaţi ai Primăriei Boianu Mare au fost reţinuţijoia trecută pentru 24 de ore de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor acuzaţi că au păgubit bugetul local, falsificând listele cu persoanele asistate social, inventând angajaţi şi umflând statele de plată cu salarii şi prime nepermise. Prins cu mâţa-n sac, edilul susţine că singura sa vină a fost că a semnat "ca primarul" ordinele de plată şi listele falsificate, fără să fi văzut o leţcaie din banii care ar fi fost împărţiţi de subalterni...
Primăria penală
Vara trecută, BIHOREANULa dezvăluit cum edilul din Boianu Mare, aflat pe funcţie din 2004, a adunat mai multe reclamaţii şi sesizări de fraudă, alături de contabila şefă, Elena Negrean, şi de casierul instituţiei, Ioan Bandula, nimeni altul decât cumnatul primarului.
Primele plângeri au fost înaintate Parchetului Marghita şi priveau eliberarea unei adeverinţe de salarizare false, respectiv aranjarea licitaţiei pentru pietruirea străzilor din comună în favoarea firmei orădene Gamid Prodexim, pentru care primarul a semnat în locul tuturor membrilor comisiei atât procesul-verbal de deschidere a ofertelor, cât şi hotărârea de atribuire a contractului.
În februarie 2009, însă, procurorul Ioan Mintaş avea să-l scape, într-o manieră grosolană, pentru ambele capete de acuzare, deoarece, vezi Doamne, "scopul pedepsei poate fi atins şi prin aplicarea unei sancţiuni administrative", pe care a stabilit-o la 1.000 lei. Motivul? "Lucrările au fost efectuate de firma câştigătoare şi nu au fost cauzate prejudicii Primăriei". Procurorul nici n-a luat în