Bancherii au avut o nouă întâlnire de lucru cu guvernul pe tema modificării legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte. Noile articole care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, inclusiv cele bancare, ceea ce ar putea aduce probleme băncilor, aşa că acestea au cerut o nouă amânare.
Ministerul Justiţiei, Banca Naţională a României (BNR) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) au avut o nouă întlnire de lucru pe tema modificării legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte. Bancherii au cerut o nouă amânare pentru intrarea în vigoare a unor modificări la acestă lege, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. Deja, aceştia au obţinut o amânare în luna februarie pentru 1 iulie, dată de la care, teoretic, un proces în instanţă ar putea duce la eliminarea tuturor clauzelor abuzive din contracte.
În acest moment, legea 193/2000 este o implementare incompletă a unei directive europene, care obligă, printre altele, ca o clauză declarată abuzivă de către instanţă să fie eliminată din toate contractele încheiate între acel profesionist şi consumatori.
Ministerul Justiţiei a vrut să implementeze prevederile directivei prin încorporarea a două noi articole (art. 12 şi art. 13) în legea 193/2000 care să permită instanţelor să oprească abuzurile profesioniştilor împotriva consumatorilor, fără să fie nevoie ca toţi consumatorii să intenteze procese separate sau de grup pentru a cere eliminarea unor clauze.
De asemenea, legiuitorul român a vrut să dea şi asociaţiilor de consumatori puterea de a intenta astfel de procese, asemenea Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor.
Aceste modificări ar fi trebuit să intre în vigoare odată cu noul Cod de procedură civilă, la 15 februarie 2013, însă implementarea articolelor meníonate a fost amânată pentru 1 iulie