Guvernul României și-a propus să introducă impozitul forfetar începând cu data de 1 iulie.
Pensiunile, hotelurile, restaurantele, toate fast-food-urile, dar şi saloanele de înfrumuseţare vor fi impozitate diferenţiat, în funcţie de domeniul de activitate.
Cafenelele şi service-urile auto vor fi vizate și ele de noul mod de impozitare.
Noua metodă de impozitare a comercianţilor din zona turismului, dar şi a celor care administrează service-uri auto, este o premieră, iar dacă această modalitate se va dovedi a fi una de succes, atunci ea se va implementa şi pentru impozitarea altor servicii.
Hotelierii vor plăti taxa în funcţie de numărul de stele al hotelului, precum şi în funcţie de numărul de camere.
“Un hotel în zona A, de trei stele în Bucureşti, zona cea mai bună, cu grad de sezonabilitate de 100%, va plăti, după forma noastră de impozitare, 75 de euro de cameră pe an“,
a precizat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.
Cei care comercializează produse alimentare în fast-food-uri, spre exemplu, vor avea de plătit câteva mii de lei pe an, în funcţie de zona în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi de suprafaţa spaţiului pe care îl deţin.
Spaţiile comerciale, respectiv impozitele aferente lor, vor fi împărţite în patru zone: A, B, C şi D, zona cu impozite mai mari fiind A, iar D cu impozite mai mici.
„Dacă un restaurant fast-food are o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, se va plăti, pe tot anul, un impozit de aproximativ 6000 de lei”,
a precizat Maria Grapini.
Restaurantele de tip fast-food care sunt situate în alte oraşe sau comune ale ţării vor plăti sume considerabil mai mici decât în prezent, în opinia Mariei Grapini:
„Sunt restaurante în comune, în mediul rural. Acolo se ajunge la sume foarte mici, de 1400 de lei pe an”,
a informat Grapini.
Dacă n