Europarlamentarul Monica Macovei, membru al Comisiei speciale pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani (CRAM), a propus un amendament prin care susţine că alocarea de fonduri suplimentare în special de către Comisia Europeană şi alte instituţii internaţionale este indispensabilă pentru consolidarea jurnalismului de investigaţie.
Amendamentul a fost votat în şedinţa de săptămâna trecută a Comisiei CRAM la propunerea de Rezoluţie a Parlamentului European referitoare la crima organizată, corupţie şi spălare de bani.
Monica Macovei a argumentat că jurnaliştii de investigaţie au un rol vital în dezvăluirea faptelor de corupţie, a fraudei şi criminalităţii organizate şi, prin urmare, sunt expuşi la anumite ameninţări financiare şi de securitate. Monica Macovei a amintit că în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost publicate, în cinci ani de zile, 233 de rapoarte de investigaţie elaborate de jurnalişti privind cazuri de fraudă legate de utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE.
În luna aprilie, Monica Macovei a organizat la Parlamentul European conferinţă cu titlul "Urmăreşte banii fără frontiere. Descoperirea faptelor de corupţie şi crima organizată transfrontaliere prin sprijinirea jurnalismului de investigaţie", la care au participat Giovanni Kessler, directorul general OLAF, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi jurnalișţi de investigaţie din Belgia, Cehia, Danemarca, Ucraina, Ungaria, Bosnia Herţegovina, Serbia şi România.
CITIȚI ȘI: Macovei luptă cu corupţii fără susţinerea PDLConfiscarea averilor necinstite, la un pas de a deveni realitate