Premierul Victor Ponta speră, încă, să ajungă la un acord cu liberalii în privinţa taxei de solidaritate, deşi liderul liberal Crin Antonescu afirmase că subiectul este închis. El a afirmat că soluţia pe termen lung ar fi o nouă lege a salarizării.
„Discuţia a fost închisă, când am convenit cu FMI, împreună cu liberalii să introducem această taxă“, a explicat Ponta, la România TV. El a spus că liberalii au fost cei care au redeschis discuţia şi nu au mai fost de acord cu impozitarea bugetarilor cu salarii mari.
Ponta a explicat motivele pentru care îşi doreşte această taxă.
„Este o diferenţă inacceptabilă între profesorul şi medicul debutant care câştigă 1.000 de lei şi şeful, directoraşul care câştigă 18.000 de lei e o diferenţă uriaşă. Faimoasa lege a salarizării unice a lui Boc a fost o nebunie, nu s-a aplicat niciodată“, a comentat Ponta.
Premierul a explicat şi că indexările trebuie să fie diferite de la un domeniu la altul, afirmând că pentru educaţie ar trebui acordate indexări mai consistente.
El a adăugat că soluţia este una de moment. „Soluţia temporară este supraimpozitarea, soluţia pe termen lung e o nouă lege a salarizării. E aproape imposibil să spui că munca unui medic e mai importantă ca a unui profesor, e greu să compari. Singurul instrument pe care îl foloseşte orice ţară modernă din UE este un sistem de taxare. “, a explicat Ponta.
Premierul are şi o explicaţie pentru atitudinea PNL. „Ei au luat-o ideologic, că oamenii de dreapta nu pun taxe. Nu e adevărat şi Angela Merkel pune taxe“.
„Subiectul este deschis, nici nu va fi închis până nu găsim o soluţie“, a concluzionat Ponta.
„Soluţia ar fi ca în domeniul bugetar să nu mai fie o diferenţă atât de mare. În 2009, era principiul 1 la 7. Mai avem o problemă: mulţi miniştri au salariul cel mai mic din minister, este extrem de ridicol.“