A trecutpestegreutăţilevieţiiiaracum se luptă cu greutăţile de la sala de fitness şiîşipropunesădevinăcampionmondial. EstepovestealuiVasileScurtu, un tânăr din judeţulBotoşani care a rămasfărăpiciorulstângînurmaunui accident feroviardupă care a devenitcampionnaţional la skandenberg.
Vasile Scurtu sau Vasy cum îi spun prietenii, locuieşte în satul Vlădeni din comuna Frumuşica. Mai are trei fraţi dar el este cel mai mare. A lucrat în construcţii, a fost cioban la o stână iar toţi banii câştigaţi i-a strâns pentru a putea participa la concursurile de skandenberg.
În 2003, Vasy a avut un accident în urma căruia a rămas fără un picior. A încercat să se urce în tren, a alunecat şi a căzut cu piciorul stâng sub roţile trenului. De atunci şi până în prezent poartă o proteză. „Am avut un accident feroviar în 2003. Am încercat să mă urc în tren din mers, am alunecat mi-a amputat piciorul. De atunci port proteză. Proteza ar fi trebuit schimbată dar tot m-au amânat”, ne-a spus Vasy.
După accident, Vasile Scurtu a vrut să practice un sport dar neavând un picior era extrem de dificil. A ales skandenbergul deoarece accentul se pune mai mult pe forţa braţelor. S-a pregătit câţiva ani la o sală de fitness din Botoşani iar în 2008 a participat la primul său concurs.
„După accidentul pe care l-am avut, mi-am dorit să fac un sport şi chiar un sport de performanţă dacă se poate. Nu prea am găsit sporturi la care să particip. Singurul a fost skandenbergul pentru că nu folosesc foarte mult picioarele. Aşa am ales să practic acest sport. Am debutat în 2008, la Alba Iulia. Atunci am făcut contact cu masa de skandenberg, cu sportivii. Nu ştiam ce e skandenbergul competiţional”, îşi aminteşte sportivul botoşănean.
Ridică zeci de tone pe antrenament
Pentru Vasy nu este deloc uşor deoarece face naveta zilnic din satul Vlădeni, comuna Frumuşica şi până în