Un proiect pe fonduri europene, în valoare de zece milioane de euro, trebuia să modernizeze centrul Focşaniului. După doi ani, 30 de spaţii comerciale construite cu o parte din bani stau încă goale.
În urmă cu doi ani, centrul civic al Focşaniului a fost inaugurat în urma unor ample lucrări de modernizare, municipiul beneficiind de un proiect cu fonduri europene în valoare de zece milioane de euro.
O parte din aceşti bani s-au folosit pentru construirea a 30 de spaţii comerciale.
Autorităţile au impus ca destinaţia spaţiilor comerciale să fie de centre meşteşugăreşti, cafenele, librării.
Prin deschiderea acestor spaţii s-ar fi creat în jur de 100 de locuri de muncă. În cei doi ani care s-au scurs de la inaugurarea lucrărilor, investiţia s-a dovedit inutilă: 80 la sută din spaţii sunt închise, întrucât nu s-au găsit afacerişti dispuşi să plătească 15 euro pentru metrul pătrat, pe lună, în condiţiile în care suprafaţa clădirilor este cuprinsă între 35 şi 50 de metri pătraţi.
Primarul, în dispută cu consilierii
„Atunci când s-au construit aceste spaţii, s-a dorit să fie ceva frumos, prin care să se creeze şi locuri de muncă. Nicidecum nu ne-a interesat profitul de pe urma spaţiilor. Am propus scăderea chiriilor, dar consilierii locali se opun acestui lucru. Eu mi-am făcut datoria, dar dacă le mai ţinem închise încă un an nu va fi deloc bine”, a declarat primarul Decebal Bacinschi.
Unii consilierii spun că preţul nu se poate reduce, pentru că acest lucru i-ar putea deranja pe cei care deja au acceptat să plătească chirie.
„Se produce o stare de inechitate, pentru că sunt deja câteva contracte în derulare cu agenţi economici care au investit importante sume de bani în aceste spaţii, care plătesc o chirie mare, aşa cum s-a stabilit la început. Dacă reducem preţul pentru aceste spaţii, e foarte posibil ca cei care sunt cu chir