Deşi este una dintre ţările cu cea mai mare suprafaţă arabilă din Europa, România pare să fi ajuns aproape în totalitate dependentă de importurile de legume şi fructe. Importurile de legume sunt de şapte ori mai mari decât exporturile. Aproape jumătate din importurile de legume sunt reprezentate de roşii. Sunt aduse anual din afara ţării o sută de mii de tone de mere şi zeci de mii de tone de ceapă.
O situaţie şocantă
Conform unei cercetări statistice a Institutului Naţional de Statistică, importurile de legume şi produse din legume au fost mai mari de aproape şapte ori decât exporturile. Lucrurile sunt mai echilibrate in privinţa altor alimente, importurile de grâu, de exemplu, reprezentând circa 10% din producţia totală, iar cele de legume, o treime din producţie. Aceeaşi raportare statistică arată că aducem din afara României zeci de mii de tone de ceapă şi circa 100.000 de tone de mere anual. Aportul importului la asigurarea resurselor totale de legume şi produse din legume a avut anul trecut o tendinţă de scădere faţă de anul precedent (9,3% faţă de 10,6%). Chiar şi aşa, în anul 2012, importul de legume şi produse din legume a fost mai mare de 6,9 ori decât exportul.
Cea mai mare pondere în importul total de legume şi produse din legume, a avut-o importul de tomate şi produse din tomate (43,4%). Ponderi importante în importul total de legume şi produse din legume au mai avut importurile de ceapă uscată (13,3%) şi cele de rădăcinoase comestibile (10,2%). Paradoxal, acestea sunt şi legumele cultivate pe cele mai mari suprafeţe în România.
Nici la fructe situaţia nu stă cu mult mai bine. Cantitatea de fructe şi produse din fructe exportată a înregistrat anul trecut o scădere ( cu 29.000 de tone), faţă de anul precedent. În anul 2012, importul de fructe şi produse din fructe (în echivalent de fructe proaspete) a depăşit