Dan Voinea, generalul care a participat înainte de Revoluţie la procesul soţilor Ceauşescu, a fost luni prezent la Bistriţa. Prezentarea generalului a vizat religia în perioada comunistă, dar şi modul brutal în care au fost trataţi românii înainte de `89.
Astăzi şi mâine are loc la Bistriţa a XII-a ediţie a Seminarului Ortodox de Medicină şi Teologie, organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă UBB Cluj-Napoca, Protopopiatul Român Ortodox Bistriţa, împreună cu Societatea Română de Bioetică, Uniunea Medicală Balcanică din România, Asociaţia Medicală Română filiala Bistriţa şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Zeci de profesori universitari şi preoţi au luat cuvântul astăzi şi le-au vorbit celor prezenţi despre „creştinul în faţa suferinţei şi a morţii” dar şi de necesitatea unei biserici în spital. Printre invitaţi s-a numărat şi generalul care a participat la procesul soţilor Ceauşescu, Dan Voinea, precum şi fostul preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi actual director al departamentului de investigaţii speciale al aceleiaşi instituţii, Marius Oprea.
Cei doi au optat pentru o prezentare comună, în care au încercat să surprindă ororile prin care au trecut românii în perioada comunistă, câte victime au fost raportate şi cum afecta viaţa religioasă şi bunăstarea românilor regimul socialist.
„În România n-au fost încă numărate victimele comunismului. Noi am numărat pana acum 617.000 de victime directe, care au fost trimise în lagărele de muncă. Oficial sunt în jur de două milioane de persoane care au fost direct afectate, la o populaţie de 15,16 milioane de locuitori,” a precizat istoricul şi arheologul Marius Oprea.
În cadrul prezentării, istoricul Marius Oprea a prezentat şi un