Complexul Energetic Oltenia a obţinut multe promisiuni din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. La întâlnire a fost directorul de la Energie Aurel Medinţu, adjunctul acestuia, primarul Florin Cârciumaru, preşedintele Consiliului Judeţean şi prefectul Claudiu Teodorescu. După atâta desfăşurarea de forţe, din cinci solicitări, ANRE a acceptat doar două.
Complexul Energetic Oltenia s-a dus la întâlnirea cu ANRE cu cinci propuneri pertinente pentru modificarea Ordinului 33 din august 2012. Acesta este ordinul care permite oprirea termocentralelor dacă nu este consum, iar energia verde intră cu prioritate. Proiectul creionat ieri va fi supus dezbaterii pentru două săptămâni şi abia apoi aprobat.
Ce au cerut, ce au obţinut
CE Oltenia a cerut ca preţul ofertat zilnic pe piaţa de echilibrare de 0,1 lei pe MWh dat eolienelor, solarelor, centralelor pe cogenerare, etc, să fie aplicat şi Complexului Energetic Oltenia, care plătea 10 lei pe MWh. Din discuţiile de ieri s-a decis ca acest preţ, de 0,1 de lei MWh să fie aplicat doar pentru două grupuri termo, a declarat şeful serviciului Ofertare din CE Oltenia, Sergiu Toma. Cel mai probabil vor lucra cu două grupuri de la Rovinari.
De asemenea, conducerea a mai cerut renunţarea la preţul de ecart, diferenţa dintre preţul cel mai mare şi preţul cel mai mic de pe piaţa de echilibrare, de 150 de lei, sau creşterea acestuia. Nu a fost eliminat şi nici crescut, dar s-a decis ca acesta să fie aplicat pe oră, iar acum era aplicat pe zi. Acest lucru avantajează compania, mai spune Toma. Practic, într-o zi compania va putea veni cu 24 de preţuri diferite.
Acesta mai spune că acest ordin a fost corelat cu HG 138/2013, cea care prevede accesul garantat la reţelele electrice a 500 de MWh. Toma mai spune că prin aplicarea acestor două decizii, CE Oltenia ar avea constant în sistem