Sistemul energetic se confruntă cu o cerere foarte mare de conectare la reţeaua de distribuţie şi transport a unor centrale eoliene şi fotovoltaice cu o putere instalată de sub 10 MW fiecare, susţin surse din Transelectrica. Cum aceste centrale vor aduce un spor de putere de peste 1000 MW instalaţi în sistem, cu o funcţionare volatilă, Transelectrica a solicitat reglementatorului pieţei (ANRE) să includă în unităţile dispecerizabile şi parcurile solare şi eoliene putere instalată între 5 şi 10 MW.
Astfel, aceste parcuri vor plăti pentru dezechilibrele provocate în sistem. În prezent, la ANRE sunt dezbateri pe marginea acestei solicitări, mai spun sursele citate.
Ziarul BURSA a publicat, recent, în exclusivitate, informaţia că centralele eoliene ar putea fi penalizate pentru dezechilibrele provocate în sistemul energetic. Sistemul nostru energetic are dificultăţi în echilibrarea producţiei volatile a centralelor eoliene (circa 2.000 MW instalaţi funcţionali la această dată). Pe fondul scăderii puternice a cererii de energie şi a producţiei tot mai mari de energie eoliană din ultimele luni, centralele pe cărbune funcţionează efectiv "după cum bate vântul", având costuri foarte mari generate de desele opriri şi porniri ale grupurilor mari din cadrul Complexului Oltenia (Turceni, Rovinari, Craiova). Şi Nuclearelectrica şi Hidroelectrica au întâmpinat dificultăţi în vânzarea energiei în ultima perioadă.
În acest context, Executivul a analizat şi vrea să discute cu ANRE mai multe variante de modificare a regulilor de pe Piaţa de Echilibrare a energiei, astfel încât grupurile care provoacă aceste dezechilibre să fie penalizate.
Sursele noastre mai spun că o variantă este ca centralele eoliene să nu mai primească certificate verzi pentru energia produsă în plus faţă de cantitatea prognozată şi notificată Dispecerului Naţional, iar preţul minim admis