Patrunjelul este este de cele mai multe ori subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri.
Patrunjelul contine proteine (20%), flavonoide (intretin membranele celulelor sangelui, au rol de antioxidant), uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten si, in special, vitamina C.
Substantele componente din uleiul volatil al patrunjelului (miristicin, limonen, eugenol, etc.) inhiba formarea tumorilor localizate la nivelul plamanilor. Acestea actioneaza asemanator antioxidantilor care neutralizeaza anumite tipuri de substante cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de tigara, fumul carbunilor pentru gratar, etc.).
Patrunjelul mai contine: calciu (100 grame de patrunjel contin 245 mg de calciu), fosfor, potasiu (114 grame de patrungel contin 1000 mg de potasiu), mangan (100 grame de patrunjel contin 2.7 mg de mangan), inozitol si sulf.
Pe langa faptul ca ofera substante nutritive esentiale, patrunjelul echilibreaza si stimuleaza energia organelor, imbunatatindu-le capacitatea de asimilare si utilizare a nutrientilor. Iata care sunt si alte beneficii ale consumului de patrunjel:
1. Imbunatateste digestia, prevenind astfel balonarile si indigestia.
2. Ajuta ficatul, hranind astfel sangele si fluidele corpului.
3. Ajuta la dizolvarea calculilor renali.
4. Imbunatateste nivelul de estrogen si reface circulatia sangvina a uterului.
5. Stimuleaza sistemul imunitar, datorita conţinutului extrem de bogat in vitamina C, betacaroten, vitamina B12 si clorofila.
6. Previne retentia de apa in tesuturi.
7. Stimuleaza functionarea tiroidei.
8. Are proprietaţi laxative. In cazurile de constipaţie acţioneaza bland, fara efect