Ţara noastră nu face nimic pentru reglementarea sectorului gazelor de şist, în timp ce alte ţări au început să reglementeze acest domeniu, în contextul în care Comisia Europeană şi Parlamentul European nu au o legislaţie pentru piaţa gazelor de şist, lăsând la latitudinea ţărilor crearea unui astfel de cadru legal, potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Domnia sa ne-a declarat: "Independenţa energetică o putem obţine în diverse moduri - prin reducerea intensităţii energetice a României, prin izolarea blocurilor în mod agresiv, prin încălzirea localităţilor din biomasă etc. - iar la noi nu se încearcă decât abordarea unei metode discutabile, şi anume extragerea şi exploatarea gazelor de şist. Pornim la gazele de şist cu zero legislaţie şi fără niciun fel de condiţionare - de exemplu, acolo unde pânza freatică este utilizată pentru consum să nu se exploateze gaze de şist".
Recent, grupul energetic american "Chevron" a obţinut aprobarea în vederea efectuării unor lucrări de explorare pe litoralul Mării Negre. Agenţia pentru protecţia mediului din judeţul Constanţa a emis, în aprilie, autorizaţii de studii seismice pentru blocurile Costineşti şi Vama Veche, care permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adâncime de 10 până la 15 metri.
La finalul săptămânii trecute, Ministerul Mediului a anunţat că Executivul ţării a acordat avize de mediu pentru activitatea de explorare a zonei, în vederea identificării gazelor de şist.
Oficialii de la Mediu susţin că exploatarea este supusă unui alt set de proceduri de avizare şi este un proces separat, independent de explorare.
Ministerul Mediului menţionează: "Explorarea nu implică folosirea procedeului fracturării hidraulice! Activitatea de explorare a gazelor de şist nu diferă de activitatea de explorare a hidrocarburilor. La ini