Unii îl caută, majoritatea îl evită. Un lucru este valabil pentru toţi: conflictul consumă energie şi timp. Pentru 2013 vă propun 13 perspective de abordare a ideii de conflict, perspective care mi-au fost folositoare în mai multe cazuri de conflicte care se manifestă în general în organizaţii, între indivizi şi/sau departamente. Multe dintre cele 13 idei reprezintă doar paşi într-o direcţie ce poate deschide apetitul pentru rezolvare, chiar dacă unele nu au efect imediat.
1. Ce dorim să evităm mai exact?
De multe ori disconfortul emoțional asociat manifestărilor conflictului sau temerea de a afecta o relație ne aduc în situaţia de a evita ce este mai important: rezolvarea problemei care a dus la conflict. Confundarea conflictului cu manifestarea lui este unul dintre cele mai importante obstacole în rezolvarea conflictelor.
2. Fără grabă, mai întâi o analiză
Teoretic, conflictul apare dacă există o relație antagonică între interesele sau obiectivele unei persoane cu părți sau entități cu care se află într-o anumită relație. Primul pas pe care poți să îl faci este să încerci să definești cât mai exact obiectivele și interesele părților ce par a fi în conflict. Este surprinzător de câte ori o astfel de analiză relevă că nu există în fapt un conflict, ci doar prezumții, neînțelegeri, suspiciuni, de ce mai multe ori generate de comportamente verbale prost alese.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro
Unii îl caută, majoritatea îl evită. Un lucru este valabil pentru toţi: conflictul consumă energie şi timp. Pentru 2013 vă propun 13 perspective de abordare a ideii de conflict, perspective care mi-au fost folositoare în mai multe cazuri de conflicte care se manifestă în general în organizaţii, între indivizi şi/sau departamente. Multe dintre cele 13 idei reprezintă doar paşi într-o direcţie ce poate deschide apetitul pentru re