Plănuieşti să organizezi o masă festivă în familie sau chiar să fii gazda unei petreceri somptuoase, cu invitaţi de seamă? În ambele cazuri, pentru ca evenimentul să fie o reuşită, este esenţial să respecţi o serie de reguli de etichetă la aranjarea şi servirea mesei. Îţi propunem aşadar un mic ghid orientativ care să te ajute să faci faţă cu brio unui eveniment important!
1. Numărul farfuriilor indică numărul de feluri care vor fi servite la masă. Acesta poate varia în funcţie de eveniment, însă reţine că, în cadrul unei cine formale, spre exemplu, în general se servesc 7 feluri de preparate, în ordinea următoare: supă, pește, sorbet, carne sau vânat, salată, desert şi cafea.
2. Tacâmurile trebuie aşezate după reguli bine stabilite. Aşadar, în partea stângă a farfuriilor se vor afla întotdeauna furculiţele, aşezate, de la exterior înspre interior, astfel: furculiţa pentru salată, furculiţa pentru peşte şi furculiţa pentru preparatele din carne. În partea dreaptă a farfuriilor se află întotdeauna cuţitele şi lingura pentru supă, aşezate, de la exterior la interior, în ordinea următoare: lingura pentru supă, cuţitul pentru salată, cuţitul pentru peşte şi cuţitul pentru carne. Linguriţa şi/sau furculiţa pentru desert sunt amplasate mereu deasupra farfuriilor. Când sunt prezente ambele tacâmuri, linguriţă trebuie folosită pentru mâncat, în timp ce furculiţa are rolul de a „împinge” bucăţelele. Nu uita de cuţitul pentru unt, amplasat pe farfuriuţa aferentă, care trebuie aşezată în colţul stânga sus al farfuriilor.
3. Pe masă nu ar trebui să fie niciodată mai mult de patru pahare. Acestea sunt paharul pentru apă, paharul pentru vin alb, cel pentru vin roşu şi, în cele din urmă, paharul de şampanie. Atenţie: este important ca paharele să nu fie niciodată umplute până la refuz.
www.acasa.ro
Plănuieşti să organizezi o masă festivă