La mai bine de o lună de la introducerea coplăţii la externarea din spital, managerii unităţilor spitaliceşti spun că banii adunaţi de la pacienţi sunt foarte puţini şi că nu acoperă nici măcar cheltuielile cu materialele consumabile.
DIN 5.700 DE PACIENŢI AU PLĂTIT DOAR 150
Suma colectată depinde foarte mult de profilul spitalului. Spre exemplu, dacă la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB) s-au adunat aproape 1.500 de lei din coplată, la Institutul Clinic Fundeni suma a trecut de 20.000 de lei în doar o lună.
„La noi în spital s-au strâns 1.496 de lei de la pacienţii externaţi în regim de spitalizare continuă. Este o sumă foarte mică, dar nu ne aşteptam să strângem prea mulţi bani având în vedere că suntem un spital de urgenţe. Spre exemplu, de când a fost implementată coplata, am externat 5.700 de pacienţi în regim de spitalizare continuă, dar numai o parte dintre aceştia au plătit“, a declarat pentru „Adevărul“ profesorul Cătălin Cârstoiu, managerul spitalului.
În opinia acestuia, încasările unităţii sanitare pe care o conduce ar putea fi similare cu cele de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală. „Vom strânge între 15.000 şi 20.000 de lei pe an, dar rămâne de văzut ce vom face cu ei“, a continuat profesorul Cârstoiu.
2.000 DE PACIENŢI AU PLĂTIT TAXA LA FUNDENI
La Institutul Clinic Fundeni din Capitală, situaţia este alta: 2.179 de pacienţi au achitat taxa la externare în prima lună de la intrarea în vigoare a coplăţii. Totuşi, spune managerul Carmen Orban, colecta este sub estimările conducerii spitalului.
„Ne aşteptam ca taxa să fie plătită de 40 – 45% din pacienţi, dar procentul celor care au achitat coplata la externare a fost de 33%. Cei aproape 22.000 de lei pe care îi avem din coplată nu au fost încă investiţi, urmează să achiziţionăm materiale sanitare. Important este că până ac