Arestarea şefului Direcţiei Silvice Cluj, pentru luare de mită, a scos la iveală o adevărată mafie a lemnului, susţinută politic.
Traian Mariș, șeful Direcției Silvice Cluj, a fost arestat pe 18 aprilie
Procurorii DNA au finalizat dosarul de corupţie în care a fost arestat şeful Direcţiei Silvice Cluj. Traian Mariş a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a primit mită 10.000 de lei, de la trei pădurari, pentru a nu fi mutaţi din posturile deţinute şi pentru a-i scăpa de controale . Potrivit anchetatorilor, mafia lemnului nu e doar de opt luni, de când Traian Mariş a fost numit politic, cu susţinerea PNL, ca şef al Direcţiei Silvice Cluj.
În rechizitoriul prin care directorul Mariş a fost trimis în judecată, procurorii DNA arată că a fost disjuns din dosarul de corupţie un alt dosar, care se referă la fostul director al Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar, şeful Ocolului Silvic Someşul Rece, Vasile Vesa, şi alţi doi ingineri cu atribuţii de conducere, Florin Buda şi Adrian Boloş. Cei patru sunt acuzaţi de luare de mită. Banii erau predaţi la domiciliul unora dintre ei sau în conturile bancare ale copiilor.
„Menţionez faptul că nu îmi amintesc exact toate sumele de bani pe care le-am dat în perioada 2009-2012 lui Ioan Morar şi Vesa Vasile, au fost perioade de timp în care mi se cereau câte 10.000 de euro, lunar, de fiecare dintre ei, dar şi perioade în care îmi cereau suma de 10.000 de euro şi o dată la 2-4 luni .... În ceea ce priveşte banii, am predat aceste sume atât lui Vesa Vasile cât şi lui Morar Ioan, la domiciliul acestuia din Cluj Napoca”, susţine, într-o declaraţie, unul dintre cei trei denunţători.
În această reţea de corupţie, factorul politic a jucat un rol important. Capii acestei reţele a mafiei lemnului erau şefii de districte silvice. Pentru a avea linişte, ei cotizau sau făceau afaceri cu diferite firme care puteau s