* Conducerea Poştei: "Cheltuielile ridicate cu salariile afectează competitivitatea companiei"
Mai mult de 1.500 de lucrători poştali din 21 de oficii din Capitală au întrerupt lucrul, ieri, nemulţumiţi de unele măsuri pe care conducerea Poştei Române intenţionează să le adopte, potrivit lui Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Poşta Română.
Domnia sa susţine că membrii conducerii vor să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii. Matei Brătianu subliniază că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că ar urma să li se impună să lucreze neplătiţi între una şi patru zile. Pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.
Poştaşii din Bucureşti sunt nemulţumiţi şi de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deşi aceştia sunt obligaţi să facă două curse zilnice, din cauza volumului mare de corespondenţă, potrivit liderului de sindicat, citat de Mediafax.
Acesta a precizat că oamenii sunt nemulţumiţi şi ca urmare a faptului că cei din conducerea Poştei refuză să facă disponibilizări colective, în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii şi ar putea să beneficieze de indemnizaţie de şomaj. Conducerea instituţiei preferă, în schimb, să reducă programul de lucru cu una-două ore pentru toţi salariaţii, ceea ce atrage şi o reducere salarială de 15-20%.
Ponderea cheltuielilor salariale, raportată la veniturile companiei, a crescut, în perioada 2009-2012, de la 63% la 71%, media europeană în cadrul administraţiilor poştale fiind de circa 51%, subliniază conducerea Poştei Române, în contextul apariţiei unor manifestări neautorizate ale salariaţilor din unele subunităţi poştale.
Oficialii societăţii de stat arată: "Cheltuielile ridicate cu salariile afectează competitivitatea companiei în contextul libera