Pe site-ul ANRE este în dezbatere publică o actualizare a Regulamentului de furnizare a energiei electrice la consumatori aprobat prin HG 1007/2004. Potrivit documentului, consumatorul riscă să rămână fără curent, chiar dacă este cu facturile la zi, în condiţiile în care furnizorul este datornic la distribuitori sau producători.
Actualizarea regulamentului este necesară, potrivit ANRE, pentru armonizarea cadrului de reglementare al pieţei cu amănuntul cu prevederile Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi cu evoluţia pieţei de energie electrică.
Potrivit noului regulament, clienţii care primesc energie de la un furnizor care înregistrează datorii către transportator, distribuitor sau alţi operatori, inclusiv restanţe pe piaţa angro ar putea rămâne fără curent. La articolul 19 din proiect se arată că clientul final ia notă de faptul că riscă să fie deconectat „dacă primeşte un preaviz de deconectare deoarece furnizorul lui nu şi-a respectat datoriile de plată pe piaţa angro. Pentru a evita această situaţie, în termenul de preaviz clientul final poate rezilia contractul de furnizare cu furnizorul respectiv şi poate schimba furnizorul inclusiv prin trecerea la furnizorul de ultimă instanţă“. Perioada preavizului este de cel puţin 15 zile şi se referă inclusiv consumatorii fără datorii la furnizor.
Contextul este reprezentat de cazul în care furnizorul “încasează banii de la clientul final, fără să plătească, mai departe, către alţi operatori (transport, distribuţie, piaţa de echilibrare), profitând de faptul că locul de consum nu putea fi deconectat”.
Referitor la actulizarea regulamentului, preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, a declarat pentru “Adevărul” că acesta este un document aflat la prima vedere şi că va fi modificat înainte de a fi aprobat. Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFER