O echipă de cercetători a efectuat un studiu care arată că antecesorii nostri din secolul al XIX-lea aveau un IQ mai mare decât oamenii zilelor noastre.
Printre criteriile de clasificare se află şi timpul de reacţie, considerat de cercetători drept un indicator de încredere în măsurarea inteligenţei, informează „Daily Mail“.
Timpul nostru încet de reacţie sugerează că suntem mai puţin inteligenţi decât cei care trăiau în anii 1800, cu o pierdere de 1.23 puncte în IQ per deceniu şi 14 puncte în IQ încă din epoca victoriană.
În timp ce o persoană obişnuită din anul 1889 avea un timp de reacţie de 183 de milisecunde, acesta a încetinit până la 253 de milisecunde în 2004.
Echipa de cercetători de la Universitatea Umea din Suedia, Universitatea din Amsterdam şi Universitatea College York declară că IQ-ul este cel mai bun indicator al performanţei la locul de muncă, iar cei cu un IQ ridicat sunt şi mai productivi, şi mai creativi.
Ei nu au putut să compare IQ-uri din diferite perioade în mod direct, din cauza generaţiilor anterioare care aveau acces limitat la educaţie şi igienă, ceea ce ar fi modificat rezultatele studiului.
Studiul contrazice „efectul Flynn“, o cercetare care afirmă că IQ-ul la nivel global a crescut cu trei puncte, la un deceniu după Al Doilea Război Mondial.
Cercetătorul Micheal Woodley precizează: „Studiul indică o scădere vizibilă a IQ-ului încă din epoca victoriană, de trei ori mai mult decât am estimat noi“.
„Am folosit un indicator elementar de măsurare a inteligenţei, cum ar fi măsurarea timpului de reacţie. Aceste descoperiri indică faptul că oamenii din epoca victoriană erau vizibil mai isteţi decât populaţiile moderne.“